~harapanku~

::Sesungguhnya Hidupku dan Matiku hanya untuk Mu::

Makin dekat kiamat, makin jauh daripada Allah?

Ciri-ciri orang bertaqwa dan betul-betul mencintai Allah makin pupus. Ini gara-gara gaya hidup yang sudah berubah. Berubah agar dapat menyesuaikan diri dengan zaman dan seisinya.

Kebanyakkan kita kini lebih mementingkan kehendak dan keperluan fizikal semata-mata. Belajar, bekerja, berbuat baik malah memberikan senyuman pun kerana kepentingan peribadi. Manusia semakin alpa bahawa kita masih ada satu sisi lagi yang perlu disuap. Bukan perut dan minda sahaja yang perlu makanan. Malah spiritual yang lebih utama perlu disuap. Solat pula hanya pergerakan fizikal, hatinya pula mengembara entah ke mana. Apabila berpuasa, hanya perut yang berpuasa. Natijahnya, ibadah itu hanya sekadar ritual.

Waktu untuk melihat manusia sibuk pada waktu malam merayu sebuah keampunan daripada Allah seolah-olah sudah luput. Manusia menghabiskan malam-malamnya untuk berhibur, tidur dan mimpi indah. Bukan lagi tidur awal, bangun Qiamullail dan berjemaah subuh semata-mata memenangi cinta Allah. Yang tinggal hanyalah keriuhan kedai makan pada waktu malam, mula tidur pada saat orang mukmin sepatutnya bangun bertahajud dan membiarkan waktu subuh berlalu begitu sahaja. Berapa ramai orang yang sudah lama tidak melihat matahari terbit atau menikmati saat itu. KITAKAH ITU??

Sungguh, hati kita kering daripada cinta. Cinta kepada-Nya. Apakah apabila makin dekat dengan kiamat, makin jauh manusia daripada Allah? Nauzubillah!! Moga Allah kurniakan kita cintakepada-Nya...

0 comments:

Post a Comment